Onderwijs op papier

Onderwijs op papier

Je kunt het jeSchoolklas19473 bijna niet meer voorstellen, maar ooit was er een tijd waarin enkel onderwijs werd gegeven via praten, luisteren en schrijven met een krijtje op een schoolbord en met een vulpen in een schriftje.

Tegenwoordig zijn laptops en tablets niet meer weg te denken uit het onderwijs, maar in de tijd van Kees de Jongen werd er enkel gewerkt met deze ouderwetse leermiddelen. Het onderwijs gaat mee met het digitale tijdperk: lesgeven via digibords in de klas en extra informatie op internet via laptops en tablets wordt steeds gebruikelijker. Zal het lesgeven via boeken en schriften ooit geheel verleden tijd worden?

school_ipadIn Rotterdam aan het Erasmiaans Gymnasium is dit reeds sinds vorig jaar gebeurd: een test om papieren schoolboeken in te ruilen voor iPads. Deze school is een van de eerste scholen in Nederland waar een dergelijke proef met iPads wordt uitgevoerd. De rector van de school verwacht dat binnen korte tijd de boekentassen worden vervangen voor lichtgewicht tablets. Kinderen zijn snel gewend aan het werken met nieuwe apparaten waardoor de omschakeling snel kan verlopen. De school bespaart door deze proef onder andere op printers en papier maar er komen natuurlijk ook kosten bij zoals de scholing van de docenten. Ook zijn er ongeruste ouders die zich zorgen maken over het handschrift van hun kind. Maar zeg nou zelf; denkt u dat het in de huidige tijd nog belangrijk is om een net handschrift te hebben?