Kees de Jongen, het verhaal

keesdejongenboekDe roman ‘Kees de Jongen’ uit 1923 is het bekendste werk van Theo Thijssen. Het verhaal gaat over een jongen genaamd Kees Bakels die aan het eind van de 19e eeuw opgroeit in Amsterdam. Hij woont in een normaal gezin met twee ouders, een jonger zusje Truus en een jonger broertje Tom. Hij doet het prima op school, haalt goede cijfers en is een voorbeeldig leerling.

De roman beschrijft zijn verschillende fases in het leven: het opgroeien van een normale jonge jongen naar een puber, zijn vriendschappen, zijn eerste liefde Rosa, zijn familie. Uit het verhaal blijkt dat Kees een grote fantasie heeft; hij ziet zichzelf bijvoorbeeld als een rijk iemand, iemand van stand. Uit het verhaal blijkt echter dat de ouders van Kees nog maar net de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Daarnaast wordt de vader van Kees ernstig ziek. Zowel Kees als zijn vader accepteren de ziekte en de armoede niet. Er worden nog steeds dure cadeaus en grote uitgaven gedaan, ook al kan het gezin dit eigenlijk niet betalen.De vader van Kees sterft wanneer Kees niet thuis is. Zijn vriendinnetje Rosa probeert hem te troosten, maar Kees vlucht in zijn eigen gedachten en fantasie. Na de dood van zijn vader gaat het in huis alsmaar slechter. Het gezin moet verhuizen naar een kleiner huis, die ze delen met juffrouw Dubois.filmkees1 De moeder van Kees besluit met deze vrouw een koffie- en theehandeltje te starten, zodat ze hun huis kunnen betalen. Voor Kees is de hele situatie onhandelbaar en vooral ondenkbaar. Hij kan niet accepteren dat hij samen met zijn gezin in een neerwaarts spiraal vast zit en daarom besluit hij te vluchten. Hij verlaat school en wil geld gaan verdienen: hij wil gaan werken om niet meer arm te hoeven zijn. Kees vindt het vooral erg oneerlijk, hij is op school altijd overal goed in geweest, maar door de armoede heeft hij geen goede toekomst. Wanneer hij aan het eind, vlak voordat hij wegvlucht van school, een zoen krijgt van Rosa, is hij dolgelukkig.

rockoperaOver het verhaal wordt gezegd dat het een autobiografisch boek is van Theo Thijssen. Zelf heeft hij dit altijd ontkend. Er komen echter genoeg elementen in het verhaal voor die ook hebben plaatsgevonden in het leven van Thijssen. Zo is hij ook opgegroeid in de Amsterdamse Jordaan en zo is zijn vader ook jong gestorven. Het verhaal is meerdere malen bewerkt tot onder andere een toneelstuk van de Toneelmakerij, een film van Andre van Duren in 2003 en een rockopera in 2011 door Frank Groothof, De Kift en Kiki Heessels. Thijssen is voor velen een groot inspiratiebron geweest.